Chiafrø

Chiafrø

Tenk deg en grøt som smaker like godt til dessert som til frokost, og i tillegg er kjempesunn!

Chiafrø er en fantastisk ingrediens som jeg bruker mye. Ikke bare har de mange spennende bruksområder, men næringsinnholdet er virkelig noe å merke seg.

 

Omega-3

Først og fremst er de rike på omega-3, altså de sunne fettsyrene som kroppen vår trenger mest av. Vi snakker her om en flerumettet fettsyre. Omega-6 er også det, men det bør vi ha mindre av enn omega-3. Forholdet mellom disse sies å ha innvirkning på helsen og det er anbefalt å øke inntak av omega-3. Omega-6 finner vi mye av i ferdigmatprodukter, en av flere gode grunner til å holde seg mer unna det. De finnes flere forskjellige typer omega-3. Vi trenger alle, men det er de fra sjømat som har best innvirkning på helsen vår. Kroppen vår omdanner noe av plante-omega-3 til de andre fettsyrene, men hvis du ikke spiser fisk kan det være lurt å få i seg litt alger som spirulina og chlorella i tillegg. Har du hørt om blå spirulina? Pulveret har en intens blåfarge som gir et fantastisk utseende til f.eks. chiagrøt.

Fiber

Fiber er viktig for tarmhelsen vår, som igjen er viktigere for helhetlig helse enn man gjerne vil tenke på. Bakterieflora og fordøyelse spiller stor rolle for vårt daglige velvære, men er også svært gunstig for å redusere risiko for livsstilssykdommer som kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Husk å drikke mye vann ved inntak av mye fiberinntak fra frø- og kornprodukter. Fiber binder til seg væske, noe som styrker fordøyelsen og gir oss bedre metthetsfølelse.

Protein

Chiafrø er en super kilde til planteprotein. Vi trenger proteiner for å bygge og vedlikeholde muskler og andre celler og vev. Proteiner er viktig for transport av oksygen og næringsstoffer i blodet, for immunforsvaret og for lagring av ulike stoffer i kroppen, samtidig som den er en god energikilde. Proteiner er satt sammen av forskjellige typer aminosyrer, hvorav vi trenger alle. Noen av disse produserer kroppen vår på egen hånd, andre, de essensielle, må vi ha tilført gjennom kosten. Derfor er det viktig å spise variert, slik at vi på sikt får i oss alle. Dette er spesielt viktig hvis man spiser plantebasert, da disse proteinkildene ofte inneholder færre typer aminosyrer enn animalske produkter. Chiafrø, derimot, inneholder alle de essensielle aminosyrene og kan ansees som et fullverdig protein.

Antioksidanter

Frie radikaler dannes i kroppen ved normal forbrenning av næringsstoffer og kan være atomer eller molekyler som reagerer lett med andre stoffer i kroppen. Sykdommer og negativ påvirkning utenfra, som medikamenter, røyking, alkohol, miljøgifter og ultrafiolett stråling, øker dannelsen av disse og for mye av dette kan gjøre stor skade på kroppen og DNA. Antioksidanter vi får gjennom maten bekjemper frie radikaler og et godt antioksidantforsvar øker livslengde, reduserer kroniske sykdommer og hemmer utvikling av kreft, hjerte- og karsykdommer, reumatiske lidelser og aldringsprosesser. Chiafrø har et høyt innhold av antioksidanter og bidrar til bedre helse og reduksjon av aldringsprosessen.

Vitaminer og mineraler

Sammenlignet med havre, som også er en god og sunn matvare, gir chiafrø oss mer av det meste, unntatt karbohydrater som stivelse og sukker, som det er ønskelig å redusere for de fleste. Viktige mineraler som magnesium, kalium, forfor, kobber, sink, selen og jernsørger for at cellene, nervesystemet og stoffskiftet i kroppen fungerer optimalt. Chiafrø har også høye verdier av vitaminene B1, B2, Niacin, Folat og C.

Chiafrø i mat

Frøenes absorberende evne gjør at de kan brukes som et bindemiddel, f.eks. i syltetøy istedenfor kunstige stoffer, noe som gjør at man også kan redusere sukkermengden i rørte bær. De får en geléaktig konsistens og kan i noen tilfeller erstatte egg. De kan brukes i bakverk, smoothies, proteinbarer og ikke minst pudding og grøt. Se flere oppskrifter på chiagrøt og chiapudding her. Frøene trenger ca. 10 minutter på svelle, så det lages i en kjapp vending. Bland inn det du liker; kakao, honning, kanel, sitron, appelsin, vanilje, og topp med friske bær, frukt, nøtter, frø, kakaonibs osv. Bruk fantasien og smak deg frem.

Pass på at du ikke spiser chiafrø tørre uten først å ha bløtlagt dem; de sveller kraftig og fort og det kan være farlig. Man skal heller ikke spise for mye; to spiseskjeer om dagen er nok.

Mange steder kan man lese at chiafrøene er nærmest magiske og man får inntrykk av at man blir udødelig av en liten porsjon, men vi får være realistiske og bare glede oss over at de er gode og næringsrike og bra å tilføre kosten. Jeg føler meg i alle fall mye bedre etter et måltid med dette enn brødskiver, så da blir det en god erstatning.

 

 Kilder:

https://veientilhelse.no/8-overraskende-fordeler-chiafro/

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/nye-kostrad-om-fett/

https://nhi.no/kosthold/ernaring/vegetarkost-og-protein/

https://forskning.no/helse/

https://www.kostholdsplanleggeren.no

 

 

08.02.2019 14.02