Linser

Linser

Vet du hvordan du bruker linser i maten og hvorfor det er så bra? Les her, så får du svar!

Jeg bruker aldri hvetemel, ris, potet eller pasta i maten jeg lager, da dette er matvarer som inneholder mye stivelse og lite annet fornuftig. Jeg føler det ikke er bra for hverken fordøyelse eller energi og mener at stivelsen blir oppfattet som hvitt, raffinert sukker i kroppen vår. Glykemisk indeks (GI - målesystemet for blodsukkerstigning) er høy for alle disse produktene. Etter min mening gjør dette oss slappe og det blir lett for å tilføre kroppen for mange kalorier og for lite næring. Studier viser også at høyt inntak av matvarer med høy GI er relatert til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Jeg er ute etter mest mulig næring, derfor er det for meg bortkastet å la disse produktene ta plass på tallerkenen og i magen. Jada, jeg er enig i at poteten har mye bra i seg, men for min del er det for mye stivelse og for lite smak. Vi trenger karbohydrater, men i riktig form! Grønnsaker inneholder masse fiber og har lav glykemisk indeks. Spiser man variert og godt med grønnsaker vil man også få i seg det aller meste av vitaminer, mineraler og antioksidanter man trenger. Grønnsaker inneholder også mye vann, som, sammen med fiber, er bra for fordøyelsen og gir metthetsfølelse uten for mange tomme kalorier.

Vi kan ikke leve på bare grønnsaker, men jeg mener andelen av dette på tallerkenen vår godt kan være opptil 70 %. Jeg velger bort kjøtt og trenger dermed matvarer som inneholder proteiner.

Linser, og belgfrukter generelt, kan i de fleste tilfeller erstatte ris og pasta i matretter og inneholder store menger proteiner og masse god næring. Belgfrukter er blant de karbohydratholdige matvarene med lavest GI - det vil si at de blir fordøyd langsomt, noe som er positivt for blodsukkerreguleringen. Man holder seg altså mett lenge, kalorinivå er lavt og næringsinnhold høyt. Genialt, spør du meg!

Linser smaker ikke så mye i seg selv, så det er om å gjøre å tilsette god smak. Det er ikke så vanskelig, men kan jo virke litt håpløst om man aldri har vært borti linser i matlaging før. Det letteste er å putte linser i supper og gryteretter. En klassisk linsesuppe kan være grei å starte med. Så kan man avansere litt etter litt og bruke det i det meste. I dag har jeg laget en vegansk moussaka og hadde røde linser i tomatsausen for å tilføre proteiner og få en tykkere konsistens. Linser er supert å bruke som tykningsmiddel i supper og sauser i stedenfor maizena og potetmel. Bruk stavmikseren! Og sjekk matbloggen for inspirasjon.

Jeg kan jo med glede nevne til slutt at linser er et bedre valg enn kjøtt når det gjelder både helse, miljøbelastning og bærekraftig matproduksjon. Og i tillegg er det billig. Kjør på!

08.02.2019 14.11